Categorieën
Food & health Lifestyle

Make your own cupcakes!

Ik zit altijd weg te kwijlen bij het zien van van die heerlijke cupcake plaatjes op bijvoorbeeld Blond Amsterdam-artikelen, in tijdschriften en op internet en wilde deze altijd graag zelf eens bakken. Zo gezegd, zo gedaan! Het resultaat is heel leuk én lekker geworden al zeg ik het zelf en in dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je zelf overheerlijke en leuke cupcakes kunt bakken!

Omdat ik nog nooit eerder cupcakes had gemaakt, begon ik met een simpel recept. Nu is het maken van cupcakes sowieso niet heel ingewikkeld en begin je natuurlijk altijd een basisrecept, maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het idee was appel-kaneel cupcakes te maken, daarvoor zijn niet al te veel gekke ingrediënten nodig en bijna iedereen lust dit wel. Nu werd de appel halverwege het bakken ingeruild voor chocolade en is het recept dus een beetje naar eigen hand aangepast. Let’s get started!

(recept voor 12 cupcakes)
125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 (grote) eieren op kamertemperatuur
Ongeveer 2/3 van een reep chocolade naar keuze
2 theelepels kaneel

Bij de meeste cupcakes wordt voor bovenop de het cakeje een zogenaamde boter-topping gemaakt.
Nu vinden ik en de mensen in mijn omgeving dat persoonlijk niet zo heel lekker en heb ik in plaats van die boter-topping een glazuurtopping gemaakt. Het is dus net wat je lekker vindt.

Voor een glazuurtopping (voor 12 cupcakes) heb je nodig:
– ongeveer 100 tot 150 gram poedersuiker
– 3-5 theelepels water

Als je de glazuurtopping een leuk kleurtje wil geven kun je hiervoor bijvoorbeeld limonadesiroop in de gewenste kleur gebruiken. Ook kun je een paar druppeltjes kleurstof aan je mengsel toevoegen, wat in principe in de meeste supermarkten verkrijgbaar is.

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is.

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar, meestal gaan er 12 cupcakes in een cupcake bakblik.

Haal de boter en eieren tijdig voor je gaat beginnen uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Verdeel de boter in blokjes/kleine stukjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik.

Bereiding

Doe de boter in een kom en voeg beetje bij beetje de suiker toe. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar heen, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger.
Als je de boter en de suiker met elkaar hebt gemixt ontstaat zo’n massa.

Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe. Het is handig om het ei niet rechtstreeks in de beslagkom kapot te breken, maar dit buiten de kom te doen en het ei in een glas te doen en dit dan aan het beslag toevoegen. Zo verdeel je het ei regelmatig in het beslag en komen er geen verdwaalde stukjes schil in de beslagkom terecht.

Nadat je een ei hebt toegevoegd mix je de massa weer met de mixer op middelhoge snelheid.

Als je beide eieren door het geheel hebt gemixt ziet het beslag er zo uit.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe.

Mix de massa ook steeds weer met de mixer op middelhoge snelheid als je wat meel hebt toegevoegd.

Voeg daarna de melk toe en mix alles nog een minuut of 2 goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot je een luchtig en glad beslag hebt.

Voeg daarna de kaneel bij het geheel en mix dit weer even.

Neem nu ongeveer 2/3 van de chocoladereep en snijd deze met een groot mes in kleine, fijne stukjes.

Voeg daarna de chocoladestukjes toe aan het beslag en mix dit er een paar minuutjes even goed doorheen zodat dit als het ware samensmelt met het beslag.

Pak dan je cupcake bakblik met de papieren bakvormpjes erin erbij.
Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol, zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kunt garneren.

Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster.

Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden.
Je moet de ovendeur tussentijds niet openen, anders heb je grote kans dat de cupcakes inzakken.

Terwijl de cupcakes in de oven zitten heb jij mooi de tijd om het glazuur te maken.
Pak hiervoor een kommetje en doe daar zo’n 100 tot 150 gram poedersuiker in. Voeg daar zo’n 3 tot 5 theelepels water of limonadesiroop aan toe, net zo lang tot het glazuur de gewenste dikte heeft. Het is bij het maken van het glazuur een kwestie van zelf een beetje kijken en inschatten hoeveel poedersuiker en water of siroop je gebruikt, ook afhankelijk van hoe dik je het glazuur wilt hebben. Roer de poedersuiker en de siroop goed door elkaar, zodat het een beetje een stevige massa wordt. Eventueel kun je voor een nog wat meer roze of rode kleur en een extra smaakje nog een beetje jam toevoegen.

Het glazuur is klaar.

Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten satéprikker in een paar cupcakes om te controleren of deze gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en als dat zo is kun je ze uit de oven halen.
Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen.

Haal de cupcakes voorzichtig uit de oven.

Als je de cupcakes uit de oven hebt gehaald laat je ze even in het cupcake bakblik afkoelen. Zijn je cupcakes  toch iets boller geworden dan de bedoeling is, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een (brood)plankje op het cupcake bakblik. Na ongeveer 1 minuut haal je het plankje er weer van af, je cupcakes zijn nu platgedrukt.

Als de cupcakes zijn afgekoeld haal je ze voorzichtig uit het cupcake bakblik en kun je het glazuur en de versiering gaan aanbrengen.

Breng het glazuur met een klein lepeltje aan op de cakejes. Zorg dat je het glazuur goed over de gehele bovenkant van het cakeje verdeeld en goed gladstrijkt.

De cakejes zijn voorzien van een laagje glazuur.

De cakejes zijn klaar om versierd te worden!

Natuurlijk hoef je je cupcakes niet perse te versieren, maar het ziet er toch wel heel leuk en vrolijk uit! In de meeste supermarkten zijn allerlei soorten, maten en kleuren versieringen te verkrijgen, van onder andere Dr. Oetker.

En je cupcakes zijn klaar, eet smakelijk!!

5 reacties op “Make your own cupcakes!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.