Zoete pastinaakpuree

Alhoewel we het niet willen komt het koude herfstweer er toch aan. De bladeren vallen weer van de bomen en we brengen de gezelligheid weer naar binnen. Met verandering van seizoen komt ook verandering van  producten. De lichte maaltijden maken plaats voor sterk vullende gerechten.

pastinaakpuree

Om ons buikje te vullen maken we een puree in prachtige herfstkleuren. De puree word van een zoete aardappel gemaakt en de “vergeten groente” pastinaak. Deze groente zie je gelukkig weer vaker in de supermarkt terug, maar lange tijd kon je deze niet vinden.  Daarom reden te meer om deze eens in de keuken te gaan proeven.

Deze maaltijd word gegeten met een heerlijk gezond tartaartje.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 4 kleine pastinaken
  • 2 uien
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 tartaartjes
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Benodigdheden                                                

Kookpan, koekenpan, mes, snijplank, pureestamper, spatel

Bereidingswijze

Schil de zoete aardappelen en pastinaken en snijd deze in grove stukken.

Vul de pan met aardappel en pastinaak met ruim water en breng aan de kook. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagel toe, let wel op dat je deze na het koken er ook weer uithaalt. Want niemand vindt het lekker om op een kruidnagel  te moeten kauwen. Laat deze ongeveer 25 minuten koken en giet deze dan af.

Snijd de uien in halve ringen en bak deze in een scheutje olijfolie totdat deze mooi glazig zijn. Houdt deze even apart.

Neem de tartaartjes en breng deze op smaak met wat peper en zout. Bak de tartaartjes in wat olijfolie, bak elke kant ongeveer 3 minuten, zo blijft de tartaar nog een beetje rosé. Heb je ze liever doorbakken houdt dan 5 minuten aan iedere kant aan.

Stamp de aardappelen en pastinaak tot een mooie puree, deze hoeft niet helemaal glad te zijn er mogen een paar stukjes in blijven zitten.  Schep de gebakken uien er doorheen en roer met een spatel nog een keer door. Je kunt er voor extra smaak nog peper aan toevoegen.

Zo heb je een heerlijke herfststampot op tafel staan, ideaal wanneer je net een stevige boswandeling hebt gemaakt.

Comments

  1. Mmmm een heerlijk gercht om dit te eten in de wat koudere maanden 😉



Speak Your Mind

*