Winterse kost

Nou de temperaturen dalen nu wel heel hard. De koude wind blaast ons van de fiets en de rode snotneus laat zichzelf ook weer zien. Daar tegenover staat dat we weer echte winterse kost mogen eten. Goed gevulde stoofpotten en grote lappen vlees….heerlijk toch?

goulash

Een van die gerechten die we dus nooit in de zomer eten is goulash. Super lekker maar op een één op andere manier zitten we niet te springen om een bordje zware kost. Daarom zien we het merendeel alleen wanneer het kouder wordt op de tafels verschijnen. Goulash is een heerlijke manier om rundvlees te bereiden. Je moet er even op wachten maar dan heb je ook wat.

Goulash is een Hongaars gerecht, het is ook een bekend gerecht in omliggende landen. Iedereen heeft er wel een eigen variant op. Wij gebruiken bijvoorbeeld rundvlees maar je kunt ook schapenvlees, varkensvlees of vis gebruiken.  Heb je een hoop groenten over dan kun je deze ook prima kwijt in deze stoofschotel. Eet de goulash als gevulde soep of eet het samen met aardappelen of rijst. Een goede maaltijd om dit weer mee te trotseren.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 el olijfolieolie
  • 800 g runderlappen
  • 500 gram wortelen
  • 450 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 4 tomaten
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el paprikapoeder
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 tablet kippenbouillon
  • 500ml water
  • 300 gram Basmati rijst

Benodigdheden

Braadpan, kookpan snijplank, mes

Bereidingswijze

Snijd de ui en knoflook fijn. Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op laag vuur.

Snijd ondertussen het vlees in blokjes van 1 x 1 cm. Voeg het vlees, karwijzaad, de paprikapoeder, peper toe en bak 5 min. Snijd de champignons in plakjes en bak deze mee met het vlees.

goulash 1

Doe het bouillonblokje erbij en voeg water toe ,breng aan de kook. Draai het vuur laag, voeg de laurierblaadjes toe en laat in 2 uur gaar stoven met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe even door.

goulash2

Schil de wortelen met een dunschiller en snijd in plakjes. Snijd de paprika en tomaat in stukjes. Voeg met de paprika en tomaat toe aan het vlees, schep om en voeg deze de laatste 30 minuten toe en laat gaar worden met de deksel schuin op de pan.

Dien de goulash op met een baaltje rijst en smullen maar.

Comments

  1. Mmmmm, ik eet in de koudste seizoenen van het jaar heel vaak hachee want dat is heerlijk.
    Het recept van jullie zal ik ook eens koken 😉



Speak Your Mind

*