Waldkornkwarkbrood

Brood: het is er in allerlei vormen & maten, kleuren & geuren, smaken & variaties. Een traditionele favoriet is Waldkornbrood: een stevig brood gevuld met allerlei zaden & pitten. Deze vulling geeft het brood een heerlijke stevige bite én maakt het erg voedzaam. Gelukkig voor ons keukenprinsessen is brood niet zo moeilijk thuis te maken én geheel naar wens aan te passen. Daarom vandaag een gezond recept voor een iets lichter, eiwitrijker maar net zo smaakvol Waldkornbrood als je gewend bent!

Waldkornkwarkbrood (1)

Ingrediënten
120 gram speltmeel
120 gram magere kwark
10 gram havervlokken
10 gram tarwevlokken
10 gram gerstevlokken
10 gram lijnzaad
10 gram pompoenpitten
10 gram zonnebloempitten
1 theelepel gist
water

Waldkornkwarkbrood (2)

Bereidingswijze
Meng eerst het meel met de kwark & gist en voeg hieraan een scheutje water toe.
Voeg vervolgens alle granen, zaden & pitten toe.
Doe hierbij een kopje water en kneed het deeg. Blijf kneden & water toevoegen totdat al het meel is opgenomen en een stevig deeg is ontstaan.
Vul de bakvorm met het deeg en laat dit een half uurtje onder een theedoek rijzen.
Bak het broodje in 55 minuten af in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Smullen maar!

Dankzij de vervanging van de helft van het meel door kwark, wordt het brood iets smeuïger én lichter terwijl het net zo voedzaam blijft!

Uiteraard kun je eindeloos variëren met dit recept: vervang speltmeel door bijvoorbeeld roggemeel, gebruik andere vlokken zoals speltvlokken of boekweitvlokken en voeg allerlei zaden, pitten of zelfs noten naar keuze toe (bijvoorbeeld chiazaad, walnoten, amandelen). Of maak er zelfs een mueslibrood van door gedroogde vruchten & noten toe te voegen!

Wat is jouw favoriete variant?

Comments

  1. Ik wist niet dat je met de bovengenoemde producten zo een heerlijk brood kan maken.

  2. Dit klinkt lekker!



Speak Your Mind

*