Categorieën
Food & health

Variaties met Caprese

bruschettaDoor Sabine – Werkelijk waar iedereen die ik ken heeft wel eens van Caprese gehoord. Of dat nu komt door mij of door iemand anders, maar zelfs mijn vriend weet dat Caprese officieel niet meer en niet minder is dan de combinatie van tomaat, mozzarella en verse basilicum. En om die drie producten samen een stukje spannender te laten klinken, heb ik drie variaties voor je in petto die ieder op haar manier lekker is.

salade capreseSalade Caprese
We beginnen met de Salade Caprese, waarschijnlijk een van de meest bekende Italiaanse salades die er bestaat. Officieel wordt de Insalata Caprese gemaakt met verse tomaat, buffelmozzarella, verse basilicum en een beetje pesto. Meer heeft het ook eigenlijk niet nodig. Het is een heerlijk fris en vrij basic gerecht dat eigenlijk niet meer vergt dan wat snijwerk. Heerlijk als licht voorgerecht, een gezonde lunch of als hoofdgerecht als je er wat extra´s mee doet. Daarnaast ook nog eens betaalbaar, je zult niet meer dan twee euro kwijt zijn voor de Salade Caprese.

salade caprese Maar je kunt het natuurlijk ook wat extravaganter doen. De bovenstaande foto laat mijn favoriete Salade Caprese zien: buffelmozzarella, een grote vleestomaat, groene of rode pesto, geroosterde pijnboompitjes, verse zwarte peper, extra vergine olijfolie en natuurlijk verse basilicum. Heerlijk! Ik eet dit het liefst iedere week.

tosti capreseCaprese Tosti
Liever zin in een warme boterham? Dat kan natuurlijk ook want een Caprese Tosti is minstens net zo lekker. Neem twee volkoren boterhammen (gezonder dan wit!) en smeer één boterham in met een flinke laag pesto. Beleg deze boterham met plakken mozzarella en tomaat en strooi er wat verse blaadjes basilicum overheen. Andere boterham erop, even onder het tosti-apparaat of onder de grill en klaar is je Caprese Tosti. Super simpel, maar erg lekker. Wel even een puntje van aandacht: laat de tosti niet té lang onder de grill liggen. Net gesmolten is de mozzarella het lekkerst, als hij te ver smelt wordt het net touw. Niet lekker dus.

bruschettaCaprese Bruschetta’s
Naast de Caprese Salade absoluut mijn favoriet: de Caprese Bruschetta’s. Het vergt je net iets meer werk dan de bovenstaande twee recepten, maar het loont de moeite. Snijd een stokbrood in stukjes en verwarm de oven ondertussen vast voor op 230°C. Smeer de stokbroodjes in met een beetje pesto en leg hier kleine blokjes tomaat en mozzarella bovenop. Strooi de bruschetta af met een beetje gedroogde oregano en bak ze zo’n tien minuten in het midden van de oven. Leg op iedere bruschetta na het bakken een vers blaadje basilicum ter garnering.

Nog een bruschetta tip: deze ‘broodjes’ kun je heel makkelijk omtoveren tot kleine pizzabroodjes! Voeg er bijvoorbeeld een klein beetje salami en ui aan toe of andere ingrediënten naar wens.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere recepten die je kunt maken met ‘caprese’. Caprese pasta, caprese stokjes met mini mozzarellabolletjes en cherrytomaatjes, pasta salades… Werkelijk, je kunt er eindeloos mee variëren zolang je de basis maar gelijk houdt: mozzarella, tomaat en basilicum.

Wat is jouw favoriete Caprese gerecht?

17 reacties op “Variaties met Caprese”

Laat een antwoord achter aan Noor Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.