Categorieën
Food & health Recepten

Uienkruier

De onweerstaanbare geur van de pizzeria, de aantrekkingskracht van de bakkerskraam op de markt… We hebben het natuurlijk over de geur van gesmolten kaas gecombineerd met gebakken uien. Sowieso al een topcombinatie wanneer je bijvoorbeeld een broodje hamburger eet, maar we hebben het nu natuurlijk over de onweerstaanbare uienkruier.

kruier

Deze heerlijke zonde waar we absoluut geen ‘nee’ tegen kunnen zeggen trekt zich naar je toe like bees to honey. Dit is voor vele ook wel de beste anti ‘hangoversnack’, een grote hap van gesmolten kaas zorgt ervoor dat de drankjes van de vorige avond niet snel naar boven komen. Omdat wij bij Femme toch ‘bewust’ met onze voeding bezig willen zijn; hebben we er voor gezorgd dat het broodje wel volkoren is. Want zelfs de kleine beetjes helpen en de smaak van de uienkruier wordt hierdoor net iets robuuster.

Natuurlijk misstaat dit brood ook niet op een gezellige zaterdagavond als knapperig borrelhapje. Snijd de kruier in stukjes en laat iedereen genieten van deze Hollandse snack.

Ingrediënten

  • 250 gram volkorenbloem
  • 250 gram speltmeel
  • 7 gram gist
  • 7 gram bakpoeder
  • 300 ml lauwwarm water
  • 10 gram zeezout
  • 60 ml olijfolie
  • 2 uien
  • 200 gram geraspte oude kaas
  • 1 tl chilipoeder

Benodigdheden

Mengkom, snijplank, mes, bakpapier, theedoek

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Neem de mengkom en vul deze met de twee soorten bloem, voeg hier de bakpoeder, gist en zeezout aan toe. Roer de droge ingrediënten goed door elkaar.

Voeg als eerste de olijfolie toe en schenk daarna het lauwwarme water er overheen. Met je handen kneed je het tot een soepel deeg. Maak een mooie bal van het deeg en leg deze terug in de mengkom. Dek de kom met een theedoek af en laat het deeg een half uur rusten.

Snijd ondertussen de uien in halve ringen.

Neem na een half uur de deegbal uit de mengkom, verdeel de bal in tweeën en leg deze op de met bakpapier bekleedde bakplaat.

Trek het deeg met je handen uit elkaar en druk dit met je handpalm plat, zo geeft je het brood een ambachtelijke look. Niet alle randen hoeven even mooi te zijn, als het deeg maar wel overal even dik is.

Strooi nu eerst wat chilipoeder over de twee broden. Beleg het brood eerst met de uienringen en hierboven komt de geraspte kaas. Nu kun je de uienkruiers in ongeveer 20-30 minuten bruin bakken. de kaas zal heerlijk over de gebakken uienringen smelten.  Eet het brood wanneer het nog warm is en geniet van de kaas die langen slierten trekt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.