Superfood chocolate

Gezonde chocolade? Het bestaat echt! Sterker nog: cacao, het belangrijkste ingrediënt van chocolade, is een superfood! Kun je nu meteen naar de winkel rennen om dikke repen chocolade in allerlei smaakjes in te slaan? Helaas. Maar niet getreurd: gezonde chocolade, precies zoals jij het wilt hebben, kun je heel gemakkelijk thuis maken!

Superfood chocolate

Ingrediënten

  • rauwe cacaopoeder
  • kokosolie
  • zoetstof (bijvoorbeeld stevia, agavesiroop of honing)

Zo simpel is het: chocolade bestaat uit een vet en cacao.

  • Kokosolie is een hele gezonde vorm van vet, omdat het een heel natuurlijk product is en de vetten een voor de mens gunstige samenstelling hebben. Hierdoor worden ze beter opgenomen in het
    lichaam en veel minder snel als vet opgeslagen. Bovendien bevat kokosolie minder calorieën per eenheid dan de meeste andere oliën.
  • Rauwe cacao is een superfood omdat het boordevol antioxidanten zit. Deze beschermen het lichaam en reguleren o.a. de bloeddruk, het cholesterol en de hormoonspiegel. Daarnaast bevat cacao
    stofjes waar we blij van worden (kijk, dát wisten wel al) en die onze hersenen en ons lichaam stimuleren.

Genoeg voor ons uitstapje naar de gezondheidsvoordelen, verder naar het recept.

Zorg dat je kokosolie (of -vet, of -boter) vloeibaar is. Meng evenveel kokosolie als cacaopoeder (bijv. van beide 1 eetlepel) in een kom en voeg zoetstof naar eigen smaak toe.

Nu komt het leukste gedeelte: je kunt nu toevoegen wat je wilt!
Een aantal suggesties:

  • zaden (chiazaad, sesamzaad, hennepzaad)
  • noten (amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, paranoten, pecannoten, pinda’s, pistachenoten)
  • pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten)
  • rozijnen, gedroogde cranberries, moerbeien, gojibessen

Wellicht kun je smaakjes toevoegen door wat snippers sinaasappelschil toe te voegen, vanillepoeder of koffie(poeder). Wees creatief!

Als je klaar bent met het toevoegen en mengen van je ingrediënten, giet je de chocolade in vormpjes. Je kunt cupcakevormpjes gebruiken, maar kunt bijvoorbeeld ook bonbons maken door de chocolade in ijsblokjesvormpjes te gieten. Of je giet het in een vierkant bakje met plasticfolie erin, zodat je blokjes kunt maken. Ook hier kun je je fantasie de vrije loop laten gaan!

Zet je chocolade in de koelkast en bewaar de chocolade ook hier. De kokosolie zal namelijk smelten zodra deze op kamertemperatuur komt. Je kunt de chocolade dus niet meenemen! Uiteraard blijft je chocolade wel lang goed in de koelkast, dus bewaar hier je voorraad en smul ervan wanneer je wilt.

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw recept!

 

Comments

  1. Dat klinkt zo lekker 😉

  2. Wat een leuk idee



Speak Your Mind

*