PerenCake

Langs de kant van de straat bij de lokale boomgaard, op de markt of gewoon in de supermarkt. Wij zien peren, overal om ons heen. En wie zijn wij om geen gebruik te maken van deze sappige peertjes. Wij haalden ze op de markt en maakten er een appetijtelijke cake van die helemaal bij het seizoen past.

cake 2

Peren die maar liggen te niksen in de fruitmand, zonde toch? Het wil nog wel eens voorkomen dat we overenthousiast to much fruit inslaan. Is het de aanbieding? Gezonde voornemens? Of omdat het toch gewoon zo leuk kijkt; al die kleuren, bij vt wonen en eigen huis en tuin staat zo’n schaal met groene appels ook altijd zo leuk. Oké we dwalen af… maar dat fruit moet ook op, want aan voedselverspilling doen we niet. En ja, een peertje schillen en op snoepen kan, maar er een te gekke, heerlijk ruikende cake van bakken is veel leuker natuurlijk.

Ingrediënten

  • 250 gram speltmeel
  • 3 peren
  • 2 eieren
  • 15 gram chiazaad
  • 60 ml water
  • 50 gram boter
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram pure chocolade
  • 75 gram pecannoten

Benodigdheden

Mengkom, handmixer, keukenmachine, kopje, snel schiller, mes, siliconenspatel, cakeblik, bakpapier

cake 1

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voeg bij het chiazaad 60 ml water en laat dit voor ongeveer 30 minuten wellen, er ontstaat nu gelei die de cake zal gaan binden.  Schil ondertussen de peren, snijd de kern eruit en snijd de peer in kleine stukjes.

Neem een grote kom en voeg hier het speltmeel, boter, eieren en het gewelde chiazaad samen. Met de handmixer  meng je dit tot een soepel deeg. Voeg de stukjes peer toe en roer dit met de siliconenspatel door het beslag. Houdt één geschilde peer over en snijd deze in dunne plakken.

Neem het cakeblik en bekleed deze met het bakpapier. Voeg het deeg toe en verdeel dit gelijkmatig.

Snijd de pecannoten en chocolade in fijne stukken, meng dit samen in een kom met de bruine basterdsuiker.  Schep dit heerlijke mengsel over de cake en druk dit met de bolle kant van de lepel dieper in de cake. Hier bovenop komen de plakken peer, druk ook dit iets de cake in, zo kan al dat lekkers er na het bakken niet af vallen.

Bak de cake gaar in 45 minuten. Zo heb je de perfecte oplossing voor je overschot aan fruit en daarbij iets lekker voor bij de koffie.

Comments

  1. Ik heb nog nooit van speltmeel gehoord maar het klinkt gezond.
    Dat lijkt me een lekkere cake 😉

  2. Oh lieve hemel, hier krijg ik zoveel honger van! 😀
    Ik hou van alles met peer er in!



Speak Your Mind

*