English Breakfast

We gaan massaal op vakantie en hier hebben we weinig zin om onszelf te onderhouden dus daarom gaan we nog wel eens buiten de deur eten. En wat kom je dan overal tegen, echt werkelijk waar dit gerecht is overal ter wereld te verkrijgen.. het Engelse ontbijt. 

engels ontbijt

Voor sommige kan het “Engelse ontbijt” een beetje teveel van het goede zijn zo vroeg in de morgen. Maar eigenlijk kan het “ontbijt” op elk tijdstip van de dag gegeten worden, het kan bij de brunch, lunch en natuurlijk ook als diner. Het bevat alle onderdelen van een volwaardige maaltijd. Een Engels ontbijt bevat altijd witte bonen in tomatensaus, worstjes, bacon, tomaat, champignons en een eitje. Maar je  kunt je Engelse ontbijt dus helemaal naar eigen stijl aanpassen, probeer eens een kip worstje of in plaats van een gebakken ei een gepocheerd ei en maakt het gerecht eigen.

Er zijn vele verschillende Engelse ontbijtjes te vinden. De ene heeft er nog “blackpudding” bij, dit is  een mengsel van uien, varkensvet, havermout, kruiden en bloed, welke tot een grote worst is geperst waar stukken van afgesneden worden. Deze zal je voornamelijk tegenkomen in Engeland, de “blackpudding” zal je niet snel tegenkomen in toeristische oorden. Wat je in het buitenland ook vaak tegenkomt zijn gebakken aardappels of rösti erbij geserveerd, maar dit kan ook een hele mooie opvulling zijn om het bord vol te krijgen. Aangezien je bij alles wat je besteld je in het buitenland extra patat erbij krijgt.

Wanneer je een Engels ontbijt maakt ben je erg in de weer met potten en pannen. Om dit zo minimaal mogelijk te maken bereiden wij één gedeelte en houden we deze warm totdat we het hele ontbijt gaan opdienen. Zo hoef je niet alles de hele tijd in de gaten te houden, het is alleen een kwestie van plannen.

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 rundersaucijzen
  • 4 plakjes bacon
  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • 500 gram champignons
  • 300 gram witte bonen in tomatensaus
  • 2 boterhammen
  • 3 eetlepels olijfolie

Benodigdheden

3 koekenpannen, kookpan, 2 schaaltjes, snijplank, mes, aluminiumfolie, vleestang, bord, keukenpapier

Bereidingswijze

Bak de boterhammen lekker krokant in een broodrooster en houdt deze apart om op te dienen.

Verwarm de witte bonen in tomatensaus in een steelpan op laag vuur. Roer deze geregeld om zodat deze t niet de kans krijgt om vast te koeken aan de bodem van de pan.

Bak de rundersaucijzen in een koekenpan zonder olie of boter voor ongeveer 10 minuten. Hetzelfde geld voor de plakjes bacon, voeg hier wel een beetje olie toe in de pan. Bacon is magerder dan normale spek, zonder olie in de pan zal de bacon gaan vastplakken.  Bak de bacon voor ongeveer twee minuten aan elke kant, de bacon hoeft niet doorbakken te zijn. Wanneer de bacon gebakken is leg je deze op een bord bekleedt met keukenpapier om uit te lekken.

Snijd de tomaten en champignons in plakjes. Verwarm twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en bak hier de champignons in. Neem een schaaltje en vul deze met de gebakken champignons, dek de schaal af met aluminiumfolie.

Neem dezelfde pan waarin de champignons gebakken zijn en bak hier de tomaat in. Bak de tomaat per kant voor ongeveer een minuut. Neem nog een schaaltje en doe hier de tomaat op, dek ook dit schaaltje af met aluminiumfolie zodat het warm blijft.

Neem de pan van de tomaten en spoel deze af onder de kraan. Verwarm één eetlepel olijfolie in de pan en bak hier de eieren in. Het lekkerste bij een Engels ontbijt zijn spiegeleieren, wanneer je de eieren goed gebroken krijgt bak je de eieren in vijf minuutjes klaar.

ontbijt

Nu is het tijd om alles te gaan opdienen. Neem voor het opdienen van het Engelse ontbijt een groot bord. Je kunt de witte bonen in tomatensaus in een apart bakje doen zodat het niet uitloopt over het bord. Bekleed elk bord met één runderworstje, twee plakjes bacon, een spiegeleitje, gebakken tomaat en champignons en een paar scheppen witte bonen in tomatensaus. Snijdt de getoaste boterham in tweeën en klaar is het English breakfast. Enjoy your meal!

Comments

  1. Esmeralda L zegt:

    Heerlijk! Mijn vriend is Engels en dit eten we heel soms. En dan wel met blackpudding (bloedworst).

  2. Yummie 😉



Speak Your Mind

*