Couscous salade

We zweten de billen uit de broek, zo warm is het. We zoeken verkoeling bij het water en drinken liters water weg om ons vocht op peil te houden. Met dit weer is bijna alles teveel gevraagd dus ook lang kokkerellen in een veel te warme keuken om  een “prakkie” op tafel te krijgen. En daarom hebben wij een frisse couscous salade, heerlijke Arabische geuren komen je hiermee tegemoet. 

couscous salade

In de zomerse hitte verdwijnt al snel het hongergevoel, we eten veel minder en wat we eten zijn kleine en frisse hapjes. Een groot bord met aardappelen, vlees en groente gaat bij merendeel met moeite naar binnen. Daarom kiezen we in deze hitte voor een lekker frisse en niet te zwaar op de maag liggende maaltijd. Deze is ideaal voor een warme zomeravond en staat binnen een klein half uurtje op tafel. Zo heb je langer de tijd om te genieten van dit heerlijke weer.

Je kunt ervoor kiezen om deze salade lauwwarm te eten maar koud is deze ook heerlijk. Maak de salade een dag van te voren en serveer deze bij de picknick of lekker bij de barbecue. Ook qua kruiden kan je er je eigen draai aan geven, vervang bijvoorbeeld de mildere peterselie voor een pittige koriander of juist een frisse twist van verse munt.

couscous salade 2

Ingrediënten voor 4 personen

  • 700 gram couscous
  • 1120 ml water
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 450 gram doperwten
  • 1 paprika
  • 4 gegrilde paprika’s (uit pot)
  • 2 tomaten
  • 100 gram witte kaas
  • 70 gram rozijnen
  • Bladpeterselie
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kaneel
  • 3 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • Peper en zout

Benodigdheden

Kookpan, mengkom, steelpan, snijplank, mes, spatel, vergiet, waterkoker, vork

Bereidingswijze

Couscous  en de rozijnen in een ruime kom doen en er de afgemeten hoeveelheid kokend water over schenken. Olie, sap van citroen, specerijen en zout toevoegen. Couscous 5-8 minuten laten wellen.

Intussen in een pan met weinig water de doperwten in ca. 5 minuten gaar koken, in vergiet afspoelen met koud water en laten uitlekken.

Met een vork roer je de couscous tot losse korrels. Couscous laten afkoelen en regelmatig omscheppen.

Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze aan in een koekenpan met een beetje olie. Was de paprika en snijd deze ook in kleine stukjes. Laat de gegrilde paprika’s even uitlekken en snijd ook deze in stukjes. Voeg de groenten toe aan de gefruite ui en knoflook en bak deze kort mee.

Snijd de tomaten in kleine stukjes. Neem de peterselie en haal hier alle blaadjes vanaf, de steeltjes gebruiken we niet. Snijd de peterselie fijn.

Voeg de erwten, paprikamengsel, tomaten en de fijn gesneden peterselie door de couscous. Roer dit geheel goed door

Op smaak brengen kun je eventueel doen met zout, peper en citroensap. Garneren de couscous met de witte kaas, brokkel deze over de salade en de fijn gesneden peterselie. De salade is extreem lekker wanneer je deze gegeten wordt met falafel.

Comments

  1. Ik kende deze variant van de salade niet maar ik zal het zeker snel maken.
    De meest ingredienten heb ik nl. in huis 😉

    Xoxo



Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.