Zara faalt opnieuw

Het zal je niet ontgaan zijn: streepjes zijn hot. De winkels hangen vol met gestreepte items. Ook ik betrap mezelf er steeds op dat ik weer met een gestreepte top in m’n handen sta. Om hem vervolgens gewoon af te rekenen, het ene streepje is het andere immers niet. Ook bij modeketen Zara hangt het vol met gestreepte shirtjes. Al hangt er sinds vanochtend één variant minder in de rekken. Nadat er op sociale media ophef was ontstaan heeft Zara een gestreept kindershirt met een gele ster op de borst uit de (web)winkel gehaald. 

davidster1

Het kledingstuk zou volgens verschillende Twitteraars lijken op concentratiekampkleding met een Jodenster, de gele davidster die Joden in de Tweede Wereldoorlog gedwongen droegen op hun kleding. Een woordvoerder van Zara laat weten dat het ontwerp van het shirt alleen was geïnspireerd op de sherrifster van de klassieke Westernfilms. ‘Hier zijn absoluut geen bijbedoelingen geweest. Voor de verwarring die we hebben veroorzaakt willen we graag onze excuses aanbieden. Hier is niet goed over nagedacht’, laat hij weten aan NU.nl. De voor Zara ontworpen kleding wordt altijd van tevoren gecontroleerd, toch was er bij de keten niemand die de link had gelegd dat dit als beledigend gezien kon worden.

Het shirt is zowel online als bij de winkels meteen uit de verkoop gehaald. Omdat het een shirt uit de nieuwe collectie betreft hing het nog niet eens bij alle filialen in de winkels, maar lag het nog achter in het magazijn. Er kunnen dus nog maar een aantal van de shirts zijn verkocht.

Het is niet de eerste keer dat er commotie ontstaat om kleding van Zara. Eerder deze maand liet de keten nog t-shirts met de tekst: ‘White is the new Black’ uit de schappen halen. Toen ontstond er commotie op sociale media omdat de tekst als racistisch werd geïnterpreteerd. Ook in 2007 ging er iets mis, toen had de keten een tas in de collectie waarop een print stond met een hakenkruis.

Q: Wat vind jij van de commotie om het kindershirt? Overdreven of terecht?

Comments

  1. Hahaha, ik vind dit altijd zo vermakelijk! Wie bedenkt dit nou!

  2. Altijd jammer zoiets.

  3. Dat dat soort dingen er door komen in de ontwerp fase vind ik toch wel wonderbaarlijk!

  4. Heeft iemand duidelijk niet zitten op te letten bij die keten…of het interesseert ze niet en hopen dat het anderen niet opvalt, dat kan ook.

  5. Ik vind eerlijk gezegd dat mensen het vaak wel erg ver gaan zoeken! 🙂
    Je kan vast wel bij meerdere dingen iets bedenken waardoor het dubbelzinnig lijkt…Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.