Sudocrem, voor meer dan alleen babybilletjes!

Sudocrem is al jarenlang het meest verkochte en meest effectieve middel voor het behandelen van gevoelige tere babybilletjes met luieruitslag, maar blijkt ook een wondermiddel voor diverse andere soorten huidirritatie. (te koop bij Drogisterij.net)

Ruim zeventig jaar geleden werd Sudocrem ontwikkeld en is nog altijd erg populair bij de ouders van jonge kinderen. Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat Sudocrem de tere, kwetsbare huid van baby’s helpt te herstellen, verzachten en beschermt tegen verdere irritatie. Sudocrem bevat vochtwerende bestanddelen die een beschermende laag vormen en een verzachtende werking die de pijnlijke, ontstoken huid verzacht en glad houdt.
Sudocrem bevat de volgende bestanddelen:
hypoallergene lanoline, zinkoxide, benzylbenzoaat en benzylcinnamaat en benzylalcohol.
Een hoop moeilijke woorden, maar ik zal even in wat makkelijkere taal uitleggen wat de werking van deze ingrediënten is.
Het bestanddeel hypoallergene lanoline lijkt op natuurlijk huidvet dat de huid tegen invloeden van buitenaf  beschermt. De benzylcinnamaat en benzylbenzoaat bevorderen de aanmaak van nieuwe huidcellen waardoor het herstelproces van de huid wordt gestimuleerd en ondersteund. De aanwezige zinkoxide doet de huidporiën samentrekken en is verkoelend en beschermend voor de huid. De benzylalcohol werkt als een mild, plaatselijk verdovingsmiddel dat pijn en irritatie wat verzacht en heeft tevens een desinfecterende en bacteriedodende werking.

Sudocrem is hypoallergeen, wat betekent dat de kans klein is dat het een allergische reactie oproept.
Sudocrem is dus een uitermate geschikt product voor geïrriteerde babybilletjes maar als het daar zo effectief voor werkt, waarom dan ook niet bij andere soorten huidirritatie?

Oudere huid
En inderdaad, naast het gebruik voor de tere babyhuid wordt Sudocrem ook wordt toegepast op de oudere huid.
De huid van oudere mensen wordt steeds dunner, minder veerkrachtig en kwetsbaarder en raakt vaak door allerlei invloeden snel geïrriteerd en verwond. Ook hier kan Sudocrem verzachten en helpen de huid sneller te doen herstellen.

Acne
Daarnaast kan Sudocrem ook gebruikt worden om de rode plekjes bij acne te verminderen. Zoals gezegd bevat Sudocrem zinkoxide en zink is een zeer belangrijk middel bij de genezing van wondjes en zo ook bij de genezing van acne littekens. Zink helpt bij de wederopbouw van de huid door het aanmaken van keratinocyten, dit zijn de soort cellen waaruit de opperhuid is opgebouwd. Bovendien heeft zink antioxiderende eigenschappen die helpen bij het verwijderen van bacteriën uit acne littekens ter verbetering van de genezing ervan.

Irritatie na scheren
Na het scheren van benen, oksels of bikinilijn hebben veel mensen naderhand last van rode, jeukende bultjes.
Ook hier helpt Sudocrem de irritatie en jeuk te verminderen, werkt het verkoelend en verzachtend en bevordert het herstel van de huid.

Eczeem
Ook veel mensen met eczeem hebben baat bij het gebruik van Sudocrem, omdat het de jeuk en irritatie verzacht en verlicht.
Mocht je last hebben van eczeem en het gebruik van Sudocrem overwegen is het toch verstandig eerst even raad vragen bij je huisarts die de eczeemplekken eerst even kan bekijken en kan beoordelen of dit voor jou inderdaad baat zou kunnen hebben en of geen kwaad kan.

Wondjes en kloofjes
Vanwege de genezings-bevorderende, beschermende, verzachtende en antibacteriële werking is Sudocrem ook geschikt om aan te brengen op snij- en schaafwondjes en kloofjes.

De test!
Als je dit alles zo leest klinkt het eigenlijk heel logisch en maakte het me wel erg benieuwd of het middel nu echt zou werken bij irritatie na scheren.
Na het scheren krijg ik namelijk regelmatig last van heel irritante jeukende, rode bultjes en nadat ik de afgelopen week mijn oksels en benen heb geschoren heb ik ze naderhand met wat Sudocrem ingesmeerd. De zalf heeft een beetje een typisch luchtje en is vrij dik van structuur, waardoor het zich niet heel makkelijk laat uitsmeren. Doordat de zalf vrij dik is en het even duurt voor het intrekt laat het wel een tijdje een beetje een witte waas achter op je huid. Zodra je de zalf aanbrengt voelt je huid meteen heel verkoelend en zacht en allesbehalve irriterend of prikkend aan. Helemaal onder mijn oksels heb ik na een scheerbeurt vaak last van enorme jeuk en ik moet zeggen dat het nu echt aanzienlijk minder was en er ook een stuk minder bultjes te zien waren.

 

Voor een potje Sudocrem van 60 gram betaal je slechts € 2,49 en deze vind je in het schap van de luiers en babyverzorgingsproducten bij bijvoorbeeld Kruidvat en Etos of  te koop bij Drogisterij.net).

Heb jij wel eens Sudocrem gebruikt voor het verminderen van huidirritatie (na scheren) of acne-littekens of ben je van plan het te gaan proberen?

Comments

 1. Ik ben deze aan het testen voor mijn puistjes! 😀

  • Ik heb heel erg last gehad van rosacea. Met veel ontstekingen op mijn gezicht. Ik ben begonnen met pure zinkzalf. Na paar weken helemaal over. Moet wel blijven smeren en gaat nog steeds goed. Bij de huisarts kreeg ik steeds antibioticum lotion. Maar zodra ik stopte kwam het weer net zo hard terug. En kans op resistentie.

   • Hoi Hetty, welke pure zinkzalf gebruikte je?

   • Mario Davelaar zegt

    Fijn dat het werkt, maar ik zou echt verder kijken dan deze vorm van symptoombehandeling en gaan onderzoeken wat de oorzaak van het probleem is. Dat ligt vrijwel altijd wel bij voeding. Daarbij speelt zuivel (kaas, koemelk, yoghurt) vaak een grote rol. Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen. Maar ja, je wil toch niet je hele leven blijven smeren?

   • Helpt het ? Heb nl ook last van rosecea in het gezicht …

  • Kan je dit ook gebruiken voor eczeem

   • Ja, je kunt het zeker gebruiken bij eczeem. Mijn zoon heeft eczeem met pijnlijke kloven.
    De corticosteroide cremes van de dermatoloog die helpen hem niet zo goed als sudocrem.
    Met sudocrem is het vrij snel genezen. Ook preventief smeren werkt goed.
    En sudocrem is onschuldig.

    • Hoi allemaal ik zou jullie echt aan raden om deze cream te gebruiken het heeft mij heel veel geholpen ik had namelijk blaadjes in mijn vagina en met deze sucadozalf het was een verlichting want ik was op vakantie en mijn suiker gehalte was te hoog en daarom gebruikte ik deze zalf groetjes

     • Ik bedoelde dat ik blaasjes in mijn vagina had dus jullie moeten mijn goed begrijpen hoeveel pijn dat doet je kan je eigen niet eens goed schoonmaken maar ik raad jullie aan echt waar sucadozalf ?

   • Ja tuurlijk?

  • Puistenkop zegt

   Ik heb ze ook gebruikt voor mn puistjes, het werkt Echt! Na 3 Dagen of meer verdwijnen ze langzaam. Succes:)

  • Werkt dat?

  • voor je puitjes gebruik beter maar INDERM KIJK OP GOOGLE

 2. Oke dan!
  Hoe lang test je het al? En merk je al iets?

 3. Ik had het ook ergens anders gelezen. En zoals jij ook zegt het helpt echt.

 4. Ik gebruik het eigenlijk al hee lang, ook voordat ‘de beautybloggers’ het ontdekte. mijn oor is altijd stuk aan de achterkant, en daar smeer ik het dan op. en op hele ruwe plekjes/eczeem smeer ik het ook (: het ruikt ook zo lekker

 5. Wat handig! Ik heb namelijk ook vaak bultjes na het scheren > <

 6. Zinkolie gebruikte ik wel eens als ik een puistje heb.
  Dit is echt een goede tip voor als je je geschoren hebt! Ik ga het zeker eens uitproberen!
  ^^

 7. leontine zegt

  Het doet me echt teveel aan de billetjes van mijn dochters denken, want dit gebruikte ik altijd voor de luieruitslag (dat werkt overigens echt heel goed)..

 8. omg!!
  het werkt bij mij wel , ik gebruik het al bijna 2maanden!
  en de puistjes worden steeds minder!! super spul!

 9. Tineke zegt

  Wat is het beste om op een gevoelige huid van de stuit (dat inmiddels weer dicht is dankzij sudoceme!), alleen nog een dun korstje…) te smeren dat neigt naar door’zitten’ van een oude dame die erg mager is, veel zit en veel klaagt over pijn op de stuit? Ikzelf denk sudocreme, een collega adviseert geen sudo meer maar nu ‘gewone’ vette cremes zoals vaseline of uiercreme. Graag hoor ik jullie advies hierover. BVHD

 10. @ Tineke

  Het beste is een zinkzalf te proberen. Het werkzame bestanddeel in zinkzalf is zinkoxide, dit zit ook in Sudocrem. Zinkzalf beschermt de huid en werkt samentrekkend zodat een beschadigde huid sneller geneest. Je zou dus inderdaad gewoon Sudocrem kunnen gebruiken.

  Het is belangrijk de zalf met kloppende en niet met wrijvende bewegingen aan te brengen, want wrijven kan juist meer beschadiging en ontvelling van een al zwakke huid veroorzaken.

  Ik hoop dat dit je een beetje helpt.

 11. ik kan het potje op de foto niet openen weten jullie hoe dat moet?

 12. Eerst de strip met het pijltje erop wegtrekken.
  Dan hou je een potje over met een gewoon dekseltje.
  Al denk ik gezien de tijd, dat je dat zelf alwel ontdekt hebt.

 13. Kan je sudocreme ook bij haarscheurtjes in de anus gebruikende

 14. Helpt dat tegen grove poriën !?

 15. Kan je het gewoon op je gezxicht smeren?

  • Alexandra zegt

   Ik gebruik sinds een maand sudocreme als nachtcreme. Ben 45 en heb altijd een probleemhuid gehad. Het werkt bij mij als een wondermiddel. Mijn huid heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Geen uitslag geen acne of onderhuidse ontstekingen. En als er dan ooit een puistje zit dan is het direct uitgedroogd en niet zo pijnlijk als anders. De korstjes vallen er eens zo snel vanaf

   • Beste alexandria ,
    Voelt de sudocreme niet zwaar aan op je gezicht want hij smeert niet goed uit. Hoe smeer je de crème precies op je gezicht

 16. Irriteer het de ogen?

 17. Ik heb het altijd in huis, super handig!

 18. mariska zegt

  Ik gebruik het voor de huidirritatie bij mijn hond. Super!!

 19. ik gebruik Sudocreme onder mijn borsten en tussen mijn (dikkere) benen om doorlopen tegen te gaan. Ik heb veel aan het review gehad omdat ik niet wist dat er zoveel mogelijkheden zijn om dit product te gebruiken. Ik heb een huidziekte op mijn benen en ga het ook uitproberen. Van de zalven die ik van de huisarts krijgt geneest het niet maar ook door de hormoonzalven wordt de huid superdun. Bedankt voor het review.

 20. Ik gebruik sudocreme voor mijn bulldog! Hij heeft flinke plooien bij zijn snuit, deze maak ik eerst goed schoon en droog en smeer het dan in met Sudocrem, hierdoor gaat het niet smetten.
  Ook bij een beginnende hotspot werkt het goed (als de hotspot te groot is moet je naar de dierenarts)

  Groet

 21. Ik gebruik sudocreme enorm veel in de thuiszorg, helpt perfect tegen smetplekken in de liezen en onder de borsten!

 22. chantal zegt

  Mijn docter had waterwratjes. Een paar weken smeren en ze zijn allemaal weg.

 23. Chantal zegt

  Vanmiddag mijn tuin onkruidvrij gemaakt wat ook helemaal in de schutting vast zat. Ik ben alles eruit gaan trekken met gevolg armen onder de rode krassen en een branderig gevoel/pijn. Ik heb eerst gedoucht en nu net een dikke laag sudocreme op mijn armen gesmeert. Nu even wachten tot het goed ingetrokken is. Maar pijn verlicht direct voelt echt fijn aan en hopelijk genezen de rode krassen ook snel dit keer. Als ik er niks aan deed dan liep ik rustig een aantal dagen met krassen rond. Geen fijn gezicht. Hopelijk dit keer meer geluk

 24. kan je het ook op een soort van open gekrabte wondjes op de neus smeren?

 25. Mag je het ook gebruiken op uw tepels voor kloven??

 26. Mijn paard had mok ( ontsteking met dikke korstvorming)in de kootholte van het achterbeen, ik heb 2 keer per dag gesmeerd, de eerste dagen ook in combinatie met Betadine zalf, de mok was na 2 weken geheel verdwenen.

 27. Nicole Wiertz zegt

  Ik gebruik de creme zelfs bij mijn huisdier. Die heeft nu last van jeuk en plukt zich zelf de haren uit, likt zich zolang totdat bijna aan bloedens toe. Smeer nu 2 x per dag de pukkels en de open plekken in met als resultaat dat ze zich niet meer krabt en likt. Ik had dit van een vriendin gehoord, zij deed dit al langer. Daar er geen chemische cq schadelijke stoffen in de creme zitten kun je het ook bij je huisdier hond of kat gebruiken.

 28. psoriasis zegt

  sudocrem een beetje verdunnen met zonnebloemolie werkt uitstekend en lekker dun,moi

 29. Geen “femme” maar toch een reactie, ik gebruik het bij het wielrennen om de plekken tussen benen en zak in te smeren, dun laagje maar je hebt geen last van doorzitten. Mocht het nu toch stukgaan (tussen de benen) goed spoelen en na het douchen drogen en een dun laagje crème.

 30. Ik heb altijd sudocreme bij me. Ik gebruik het tegen aambeien.

  • josephine zegt

   Josje
   ik ben geopereerd aan mijn aambien maar heb nog een open wond rond mijn anus dat doet erg pijn kan ik Sudocreame hier voor gebruiken.

 31. Kan je het gebruiken bij een vochtarme huid?

 32. Kan je het gebruiken bij verbranding door laser therapie?

 33. L.Lammers zegt

  Kan ik sudocrem gebruiken voor kalknagels?

 34. Heeft iemand dit al met succes uitgeprobeerd bij de behandeling van een handschimmel? (Tinea Manus)?

  • Ik gebruik al 15 jaar diprosolic met matig resultaat.
   Nu sudocrem gebruikt
   Wat een wonder crème.
   Na 3 dagen al een glad huidje, en dat al een week lang

 35. werk in de thuiszorg gebruik vaak sudocrem
  mijn collega zegt het is geen body locion Bij
  oudere mensen ontstaan vaak blauwe plekken
  door te hard vasthouden volgens mij is sudo
  hier ook goed voor. Mijn collega verstopt de pot
  zelfs omdat zij deze creme hier niet goed voor vindt.
  wat is jullie reactie hierop ?

  • Rachelle zegt

   Eerste wat in mij opkomt is dat zij degene is die ze hard vast pakt. Sudocreme kan geen kwaad dus kan je altijd proberen!

 36. jennifer zegt

  ik gebruik het ook sinds kort heb uitslag van waarschijnlijk tbc medicatie was er rood en irriteerde veel.
  sinds gebruik veel minder rood en omdat ik het voor het slapen gebruik en dik is s’avonds ook geen irritatie meer. ook tegen onbekende uitslag kan het dus goed werken.

 37. Kan je het ook op beginnende koortslip doen

 38. Saskia zegt

  Sudocrem is gewoon goed voor van allerlei huidkwalen. Daarom zeg ik ook “altijd een pot sudocrem in huis hebben”

 39. Ik heb veel pijn na het fietsen tussen de bil naden.
  Hoe meer ik fiets hoe meer pijn.

 40. Mag sudocrem ook vaginal ( jeuk en pijn )gebruikt worden?

 41. Ik ga het morgen halen en testen op schimmelnagel

 42. Rolien zegt

  Ik werk in de ouderenzorg en nu wordt sudo creme door sommige collega’s ook gebruikt op open wondjes op bv het achterwerk…. Dat mag toch niet op open wonden?

 43. Hoevaak per dag mag je het insmeren

 44. Ik jongeman draag luiers wegens incontinentie ik gebruik sudo cream.al tijdje heel goed ggen uitslag of rode billen toppi.Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.