Categorieën
Beauty Haar

Fabels & feiten over haar

Groeit je haar sneller wanneer je het regelmatig knipt? Hebben blondines meer haren dan brunettes?
In dit artikel vind je haarfijn de waarheid over vele fabels en feiten rondom haar!

Wat is haar?

Haar bestaat net zoals nagels uit het eiwit keratine ofwel hoornweefsel en is een dode stof. Het levende deel van haar zit in het haarzakje in de hoofdhuid. Een groeiende haar is kleurloos, de kleur komt pas wanneer de haar in aanraking komt met licht en zuurstof. Dit kun je goed zien wanneer je (per ongeluk) een haar uit je hoofd trekt; het onderste stukje haar is doorzichtig en bijna vloeibaar. Haar heeft twee functies: het bepaalt je uiterlijk, maar beschermt ook  tegen klappen, stoten en temperatuursverschillen. Een gezonde haar bestaat uit zogenaamde schubben (vergelijkbaar met een slangenhuid) die dicht boven elkaar liggen. Bij normaal gezond en glanzend haar  zijn de schubben gesloten en liggen ze plat. Wanneer de schubben beschadigd en geopend zijn ziet het haar er vaak dof uit en verliest het haar soepelheid waardoor het snel gaat klitten en zelfs kan breken.

Haartypes

Normaal haar: glanst, is makkelijk in model te brengen en voelt zacht aan
Vet haar: hangt slap naar beneden, heeft weinig volume en ziet er snel piekerig uit
Droog haar: is dof en weerbarstig, breekt makkelijk en klit snel

Er is recentelijk onderzoek gedaan naar het imago en beeld wat een vrouw met haar kapsel en haarkleur uitstraalt, dus zie voor jezelf waar jouw kapsel voor staat!

Vrouwen met halflange, donkere en wilde krullen komen over als intelligent en open
Vrouwen met lange, donkere krullen worden beschouwd als vrolijk
Lang, blond haar geeft vrouwen een sexy en verzorgde look
Een speelse coupe wordt geassocieerd met een zorgeloos type
Kortgeknipt donker haar is volgens de onderzoekers een kenmerk van zelfverzekerdheid

Fabels & feiten over haar

Je verliest iedere dag rond de 80 tot 100 haren
Feit: Per dag verlies je 80 tot 100 haren en dat is geen enkel probleem, want op een gemiddeld hoofd groeien ongeveer 900 tot 1000 haren per vierkante centimeter. Haren hebben een levenscyclus die je kunt onderverdelen in drie fasen: tijdens de anagene fase (groeifase)  groeit het haar en die periode neemt bijna de hele cyclus in beslag. In de katagene fase (overgangsfase) stopt de groei, wordt het haar dunner en zit minder vast in je hoofd, deze fase duurt meestal een tweetal weken. In de telogene fase (uitvalsfase) valt het haar uit en dit duurt ongeveer drie à vier maanden. Daarna begint alles van voor af aan. Van alle haren op ons hoofd bevindt zo’n 85% zich in de groeifase, 1% in de overgangsfase en 14% in de uitvalsfase.

Wanneer je je haar vaker knipt groeit het sneller

Fabel: Het is een veelgehoorde uitspraak: als je je haar maar vaak genoeg knipt groeit het sneller en wordt het uiteindelijk langer en gezonder. Natuurlijk oogt je haar veel voller, verzorgder en gezonder als je met regelmaat de puntjes laat bijknippen, maar hoe hard je haar groeit wordt geregeld in het haarzakje in je huid. Het knippen van de punten heeft daar geen invloed op, je hoofdhaar groeit tenslotte van binnenuit en die groei kun je alleen inwendig beïnvloeden. Ook de maximale lengte die je haar kan bereiken is erfelijk bepaald en daar valt helaas niets aan te veranderen. Factoren als voeding, stress en hormonen kunnen wel enige invloed op je haargroei hebben. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende vitaminen binnenkrijgt en vooral het eten van zalm, groene groenten, bonen, noten, kip en kalkoen, eieren, volkorenproducten, (magere) zuivelproducten en wortelen bevatten vitaminen en proteïnes die een positieve invloed op je haargroei kunnen hebben. Mocht dit voor jou niet voldoende zijn kun je eventueel extra multivitaminen slikken die zink en biotine (vitamine H) bevatten. Een tekort aan zink kan namelijk zorgen voor haaruitval en futloos haar en een tekort aan biotine uit zich vaak in broos haar.

Hoe vaker je je haar wast, des te vetter het wordt
Deels fabel, deels feit: De oorzaak van vet haar is vergelijkbaar met die van een vette huid, namelijk overactieve talgkliertjes. Deze kliertjes worden bij de minste of geringste prikkeling aangezet tot productie. Zo’n prikkeling kan bestaan uit een verstoring van het evenwicht van de hoofdhuid (onder andere door het gebruik van een te agressieve, sterk ontvettende shampoo) of hormonen. Dit verklaart ook waarom mensen die last hebben van een vette huid vaak  vet haar hebben. Wassen maakt je haar juist schoon, maar als je het idee hebt dat je haar er vetter van wordt spelen dus waarschijnlijk ook je hormonen daarin een grote rol. Echter als je je hoofdhuid tè hard masseert, een te sterk reinigende of prikkelende shampoo of erg heet water gebruikt kan dat de talgproductie juist stimuleren en wordt je haar ook snel vet. Als je last van vet haar hebt kun je je haar het beste regelmatig met een speciale shampoo voor vet haar wassen en dan vooral niet te veel van de shampoo gebruiken. Overigens geldt voor alles haartypes dat het nooit goed is om teveel shampoo te gebruiken.

Grijs haar ontstaat door de afname van het haarkleur pigment

Feit: Naarmate je ouder wordt vermindert de natuurlijke productie van het haarkleur pigment (melanine) en verliest je haar zijn natuurlijke haarkleur. De haarwortel gaat steeds minder kleurstoffen produceren en de ruimte tussen de verschillende kleurcellen in het haar wordt steeds groter.

Wanneer je zwanger bent krijg je voller haar
Feit: Meestal valt het haar vanaf de vijfde maand van de zwangerschap minder uit waardoor je coupe een stuk voller wordt. Helaas maakt je haar in ongeveer de derde maand na de bevalling een inhaalslag en vallen alle opgespaarde haren alsnog uit waardoor het lijkt alsof je opeens last hebt van haaruitval. Wat er slechts gebeurt is dat de  ‘oude’ haren naar buiten worden geduwd door nieuwe groeiende jonge haartjes, dus echt haaruitval is het niet.

Je kunt beter geen permanent laten zetten als je ongesteld, zwanger of in de overgang bent
Feit: Haar is weliswaar dood materiaal, maar de haarzakjes op je hoofd zijn wel degelijk levend. Dit betekent dat tijdens periodes waarin je een schommelende hormoonspiegel of een verminderde conditie hebt een permanentbehandeling minder goed of zelfs helemaal niet pakt. Hormonen zijn namelijk van grote invloed op de groei of uitval van je haar.

Blondines hebben meer haren dan brunettes
Feit: Gemiddeld hebben mensen met blond haar zo’n 150.000 haren op hun hoofd en mensen met bruin haar ‘maar’ 100.000, alleen is het haar van blondines meestal iets dunner dan het haar van brunettes.

Gespleten haarpunten kun je laten behandelen
Fabel: Gespleten haarpunten zullen nooit meer heel worden. Er zijn een flink aantal shampoos en conditioners op de markt die beweren gespleten haarpunten te kunnen herstellen, maar dit is onzin want als je het product weer uitborstelt of uitspoelt zul je zien dat je nog net zoveel dode haarpunten hebt. De enige manier om van gespleten haarpunten af te komen is je haar laten knippen. Wie gespleten haarpunten negeert heeft zelfs kans een lang stuk van het haar te moeten afknippen, omdat gespleten haarpunten steeds verder zullen splijten. De binnenste vezels raken namelijk  steeds verder van elkaar verwijderd en je haar wordt meer en meer poreus en breekbaar. Om het ontstaan van gespleten haarpunten zoveel mogelijk te voorkomen moet je oppassen met negatieve invloeden van buitenaf zoals (teveel) permanenten of verven, het gebruik van verwarmde apparaten zoals stijltangen, krulijzers en föhns. Daarnaast versnel je het splijtproces wanneer je je haar te lang borstelt, nat haar heel hard droogwrijft of teveel strakke elastiekjes of haaraccessoires draagt.

Mensen met roos wassen hun haar te weinig
Fabel: Roos wordt veroorzaakt door de gist pityrosporum ovale die van nature op iedere hoofdhuid voorkomt, maar bij mensen die last hebben van roos komt deze gist in veel grotere hoeveelheden voor. Normaal gesproken stoot de hoofdhuid op onzichtbare wijze dode en verhoornde cellen af, maar als deze gistsoort in grote hoeveelheden aanwezig is zijn dit er heel veel. Zoveel dat je ze in het haar ziet zitten en dit noemen we dan roos. Onder invloed van bijvoorbeeld stress of het weer kunnen de gistcellen in hoeveelheid toenemen. Om van roos af te komen kun je een speciale anti-roosshampoo gebruiken, die van vele merken verkrijg baar is. Ook wanneer de roos is verdwenen is het aan te raden de anti-roosshampoo nog regelmatig te blijven gebruiken, want dan krijgen de gistcellen geen kans zich opnieuw te ontwikkelen of te vermeerderen en blijft de roos weg.

Als je één grijze haar uittrekt krijg je er twee voor terug
Fabel: Als dat waar was bestonden er geen kale mensen. Als je een grijze haar uit je hoofd trekt duurt het even voor er weer een nieuwe haar tevoorschijn komt. In de tussentijd kan vlak ernaast al een grijze haar zijn verschenen en dan lijkt het dus of je er ineens twee hebt. Het is dus optisch bedrog, want uit elk haarzakje groeit maar één haar.

Mensen met luizen hebben vies haar en wassen het te weinig
Fabel: Dit wordt vaak gedacht maar luizen komen juist op schoon haar af, ze vinden dat het meest fijn om zich in te nestelen. Wanneer je luizen hebt is de oorzaak daarvan dus niet een gebrek aan hygiëne, want luis kan zich juist veel sneller ontwikkelen in schoon en gewassen haar en minder snel in ongewassen en vet haar.

In de zomer groeit je haar sneller dan in de winter
Feit: Dit komt door de invloed van de hoeveelheid (zon)licht en warmte waardoor alle processen worden versneld. Bij sommige mensen groeit het haar in de zomer soms wel twee keer sneller dan in de herfst en winter. Normaal groeit je haar circa 1 tot 1,5 centimeter per maand, maar door de opname van vitamine A en D door middel van zonlicht bevorderen deze vitaminen de aanmaak van ‘haargroei’ hormonen en kan dit dus ineens wat meer zijn.

Als je je haar vaak borstelt gaat het meer glanzen
Fabel: Bespaar je de moeite, want veel borstelen en kammen is juist een belasting voor je haar en beschadigt de haarschubben. Daardoor wordt het haar poreus en gaat het makkelijk splijten. Daarnaast worden de talgklieren op je hoofdhuid door al dat borstelen teveel gestimuleerd en krijg je sneller vet haar. Borstel en kam je haren dus niet meer dan nodig en zéker niet wanneer je haar net is gewassen, want nat haar is namelijk nog kwetsbaarder dan droog haar. Ook het gebruik van een goede borstel van natuurlijk materiaal en zonder scherpe plastic of metalen punten is belangrijk.

Droog haar kun je beter niet te vaak wassen
Feit: Onder niet te vaak wordt verstaan niet dagelijks, want ook droog haar moet regelmatig gewassen worden. Je haalt dan het vuil zoals huidschilfers en talg van de haarzakjes weg zodat ze niet verstopt kunnen raken.
Het talgvet kan dan vrij naar buiten komen en dat voorkomt dat je haar nóg droger wordt.

17 reacties op “Fabels & feiten over haar”

ik ben bang dat ik niet gemiddeld… maar 200 haren per dag verlies… :P! en ze zijn zo lang dus je ziet ze overal…. haha! leuk chantal!

Mijn haar is heel dun en droog. Altijd als mijn haar word geknipt dan doen mijn zus en moeder het ook laten knippen. Bij mij moet er altijd het meest af en bij mijn zus het minst. En mijn haar groeit vreselijk langzaam en het wordt niet langer dan net iets over mijn schouders 🙁 .

Dat van je haar kammen dat het gaat glanze is misschien wel een fabel als je een slechte kam/ borstel gebruikt maar als je je haren vaak borsteld met een haarvriendelijkr borstel of kamt en het niet te vaak wast gaat het glanze heb ik gedaan en mijn haren waren nog nooit zo glanzend omdat je de natuurlijke olieën versprijd over je haren tijdens het borstellen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.