Categorieën
Beauty Lichaamsverzorging

Alles over zelfbruinen en tips

Sommige mensen kunnen in de zon liggen tot ze een ons wegen, maar bruin worden ze niet. Voor wie in de zomer tussen al die zongebruinde mensen op het strand toch een beetje een kleurtje wil zijn zelfbruinende crèmes, sprays en bodylotions een uitkomst.  Hoewel de kwaliteit van zelfbruiners vandaag de dag enorm veel beter is dan die van een aantal jaren geleden, komt er toch iets meer bij kijken dat het simpelweg op je lichaam smeren. Hoe krijg je nu het beste een mooie gelijkmatige bruine kleur en waar moet je op letten?

Het begin van de zelfbruiner

Veel mensen hebben bij zelfbruiners nog het beeld dat je er na gebruik uit komt te zien als een wortel. In de beginjaren van zelfbruiners (toen ook vaak ‘bruin zonder zon’ genoemd) stonden deze producten ook slecht bekend, omdat je er inderdaad snel oranje en vlekkerig van werd. Bovendien verspreidden veel zelfbruin producten toentertijd een heel onaangename geur en vond men het alles bij elkaar een slecht alternatief voor de echte zon en sloeg het dus ook niet echt aan bij het grote publiek.
Langzaamaan werden zelfbruiners meer en meer ontwikkeld en is het resultaat steeds mooier en natuurlijker geworden. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer zelfbruiners op de markt in de vorm van crèmes, doekjes, moisturizers en sprays. De grote doorbraak kwam eind 2006 toen er voor het eerst zelfbruinende bodylotions en gezichtscrèmes voor zowel mannen als vrouwen op de markt kwamen, wat het gebruik een stuk makkelijker en toegankelijker maakte.

Hoe werken zelfbruiners?

In zelfbruinende producten zit een lichte dosis actieve zelfbruiner die voor een gelijkmatige kleur zorgt waardoor je huid een natuurlijke en zomerse teint krijgt. De bruinende stof in een zelfbruiner heet dihydroxyaceton (DHA) en dit is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag (de hoornlaag) verkleurt, zonder de natuurlijke afweermechanismen van de huid aan te tasten. Op die manier zorgen ze voor een bruine teint zonder dat er sprake is van huidverdikking of productie van melanine (het pigment dat de huid kleur bezorgt). Omdat dode cellen van je huid afschilferen verdwijnt de kleuring automatisch na een paar dagen. Omdat een zelfbruinende bodylotion heel weinig DHA bevat en het bruiningsproces daardoor zeer geleidelijk gaat is het risico op strepen en vlekken minimaal.Veel zelfbruiners hebben ook tegenwoordig soms nog een niet heel lekkere geur, dit komt doordat de aanwezige dihydroxyaceton een karakteristieke zoetige geur heeft. Sommige mensen vinden dit niet helemaal erg of merken er weinig tot niets van en in vrijwel alle gevallen is de geur van dihydroxyaceton binnen een dag vervlogen.

Bruin worden zonder risico’s

Veelvuldig gebruik van de zonnebank is net als uren bakken in de echte zon schadelijk voor de huid en een groot voordeel van zelfbruiners is dan ook de veiligheid, omdat de in zelfbruiners aanwezige DHA niet schadelijk is voor je huid. Bovendien bevatten veel zelfbruinende producten nog extra vitamines en hydraterende stoffen die ervoor zorgen dat je huid gezond en stevig blijft. Door het gebruik van een zelfbruiner krijg je snel een natuurlijk kleurtje en je loopt niet het gevaar dat bestaat bij blootstelling aan natuurlijke of kunstmatige UV-stralen.

Beschermt een zelfbruiner tegen de zon?

Een zelfbruiner zorgt voor een kleurtje maar niet voor bescherming tegen de zon, tenzij er duidelijk op vermeld staat dat er een SPF in verwerkt is. De huid kleurt bruin door een chemische reactie met de werkstof DHA en niet door de aanmaak van pigment en dus moet je je gewoon regelmatig met een zonnebrandcrème insmeren als je van de echte zon gaat genieten. De term ‘zelfbruiner’ is hierbij dus wat misleidend, want van echt bruinen is immers geen sprake en je mag er dan ook niet van uitgaan dat omdat je wat gebruind door het gebruik van zelfbruiner je automatisch ook beschermd bent tegen de zon.

 

Hoe zelfbruiner gebruiken

Plan je tan
Wanneer je voor een speciale gelegenheid als een schoolgala, een bruiloft, een spannende date of een avondje uit een mooi bruin kleurtje wilt is het verstandig de zelfbruiner alvast een aantal dagen van tevoren te gebruiken. Je weet namelijk nooit hoe je huid op het gebruik van een zelfbruiner reageert en voor een belangrijke date wil je natuurlijk geen risico lopen. Om je voor te bereiden op het gebruik van een zelfbruiner kun je je huid een paar dagen van tevoren insmeren met een goed hydraterende bodylotion, zo voorkom je dat droge plekjes in je huid in vlekken resulteren.

Kies je zelfbruiner
Kies een zelfbruiner die bij jouw huid en jouw wensen past, er zijn tegenwoordig vele zelfbruin producten in alle soorten en maten verkrijgbaar en er is dus keuze genoeg. Er zijn zelfbruinende bodylotions die je geleidelijk een zomers tintje geven of zelfbruinende sprays en crèmes die al na één dag voor een gebruinde huid zorgen.

Scrub!
Voordat je met een zelfbruiner aan de slag gaat is het heel verstandig je huid eerst te scrubben, hiermee verwijder je de dode huidcellen en voorkom je de gevreesde oranje vlekken en oneffenheden. Vooral aan ruwe plekjes als ellebogen en knieën moet je tijdens het scrubben extra aandacht besteden. Omdat de huid daar dikker is reageren de actieve stoffen in zelfbruiners veel sterker op dode en verharde huid en worden vooral knieën en ellebogen heel snel veel donkerder dan de rest van je lichaam. Bovendien bouwt de bruine kleur zich gelijkmatig op wanneer je je regelmatig scrubt.
Ook door je huid dagelijks goed te hydrateren met bijvoorbeeld een bodylotion wordt de huid minder dof en helderder van tint, blijft het bruine kleurtje langer zitten en werkt dit de vorming van dode huidcellen tegen.

Niet op een vochtige huid
Een zelfbruiner aanbrengen op een vochtige huid kan vlekken veroorzaken, wacht daarom minimaal 20 minuten na je bad of douchebeurt voordat je de zelfbruiner opbrengt.

Smeer met mate
Smeer de aangebrachte zelfbruiner altijd goed en zorgvuldig uit en smeer liever te dun dan te dik. Later bijsmeren kan namelijk altijd nog, terwijl een veel te donkere kleur door te dik smeren meestal pas na een paar dagen weer minder zichtbaar of verdwenen is. Om het wat gemakkelijker te maken zijn er ook crèmes op de markt die meteen na het aanbrengen al een kleurtje geven, zodat je meteen kunt zien welke delen je al hebt ingesmeerd en deze per ongeluk niet nog een keer doet. Ook zijn er sprays die je een geleidelijk en goed verdeeld bruin effect geven, maar dan moet je natuurlijk nog wel opletten dat je netjes, op voldoende afstand en niet te lang op één plek sprayt.

Voorkom vlekken
Het ontstaan van vlekken en oneffenheden is het laatste wat je wil bij het gebruik van een zelfbruiner en er zijn een aantal tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Begin met het aanbrengen van een zelfbruiner bij je voeten en werk zo naar boven. Smeer niet teveel in één keer, verdeel het goed en zorg dat je geen plekjes vergeet of dat je ergens nog een dikke laag hebt zitten. Neem de tijd om het goed in te masseren en dep je ellebogen, knieën, voeten en enkels even voorzichtig af met een handdoekje om een teveel aan bruiner te verwijderen. Masseer tenslotte nog een heel dun laagje gewone bodylotion op droge en ruwe plekken als ellebogen en knieën en op de overgang van waar je de zelfbruiner wel en niet hebt aangebracht, zoals bijvoorbeeld je hals. Hierdoor verdun je als het ware de zelfbruinende crème en voorkom je rare vlekken en randen.

Was je handen
Was direct na het aanbrengen van een zelfbruin product goed je handen, anders krijgen deze een oranje of bruine kleur en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Wanneer je je hele lichaam gaat insmeren is het aan te raden je handen tussentijds steeds grondig met zeep te wassen en vergeet daarbij ook niet je nagelriemen mee te nemen, want deze kleuren erg snel oranje.

Zelfbruiner op je gezicht?

Gebruik geen zelfbruiner in je gezicht, de huid van je lichaam is namelijk dikker dan die van je gezicht en zo geeft een zelfbruiner die eigenlijk voor het lichaam geschikt is een heel vreemd resultaat op je gezicht. Koop voor je gezicht daarom een speciale dagcrème die je een mooi bruin tintje geeft. Wanneer je zo’n dagcrème gaat aanbrengen neem dan een héél klein beetje en smeer dit heel dun en heel goed uit over je gehele gezicht. Vergeet daarij ook je oren niet mee te nemen, want een bruin gezicht met witte oren staat een beetje vreemd. Let op dat je je wenkbrauwen en haarlijn niet insmeert, want DHA is werkzaam op alle organische cellen en dus ook op de cellen van je haren.

Wacht even met aankleden
Wacht na het aanbrengen van de zelfbruiner zo’n 10 tot 20 minuten met het aantrekken van je kleding, want de werkzame bruinende stof werkt namelijk op alle organische materialen en dus ook op bijvooreeld katoen.
Let er in de tussentijd dus ook op dat je niet in aanraking met witte kleding komt of op een witte stoffen stoel of bank gaat zitten.

Behoud je kleur
Je kunt het aanbrengen van een zelfbruiner elke dag herhalen net zo lang tot je de gewenste kleur hebt bereikt, maar pas wel op dat je niet té bruin wordt, vooral in de herfst of winter. Als je de kleur die je hebt wilt behouden kun je ongeveer drie keer per week zelfbruiner aanbrengen.Wanneer je de kleur iets té vindt sla dan een paar dagen over, dan vervaagt de kleur weer een beetje. Kies wanneer je een lichte huid hebt niet voor een te donkere variant met het idee ‘dan word ik lekker bruin’, want je hebt dan alleen maar meer kans op vlekken.

Het werkt niet?
10 tot 15% van de mensen heeft een huid die niet reageert op de zelfbruinende stof DHA, omdat zij over onvoldoende speciale proteïnen beschikken die de werking van dit ingrediënt ondersteunen. Voor hen is het beter om een gekleurde dagcrème te gebruiken of natuurlijk bruin te worden, uiteraard altijd met het gebruik van een goede zonnebrandcrème.

Kruidvat Solait Selftan Spray

€ 5,69

Eigenlijk gebruik ik zelf zelden tot nooit zelfbruiners, maar nu de zomer met rasse schreden nadert wilde ik toch eens een niet al te dure zelfbruinende spray testen en zo liep ik afgelopen week tegen die van Kruidvat eigen merk aan. Aangezien ik dit soort producten niet heel vaak gebruik maar dit toch wat meer wil gaan doen omdat ik vrij wit ben en niet heel snel bruin wordt wilde ik eerst even een budget variant testen en niet meteen een niet heel dure van bijvoorbeeld L’Oréal of Garnier kopen.

Zoals je ziet bevat deze spray vitamine E en pro-vitamine B5 die je huid versoepelt en hydrateert en daarmee aangenaam en zacht doet aanvoelen. Je brengt deze zelfbruinende spray aan door middel van een pompje waarmee je makkelijk kunt doseren en niet te snel te veel hebt. Wanneer je een paar spraytjes op je huid aanbrengt geeft het een  beetje en transparant wittig laagje, zoals je op de foto hieronder ziet.

Op de foto zie je het niet zo duidelijk, maar door dit witte laagje zie je al een mooi subtiel parelmoer glansje verschijnen. Nu is het de hoogste tijd om wat van de spray om mijn benen te testen, die kunnen wel wat kleur gebruiken. Door middel van het pompje breng ik voorzichtig wat op mijn been aan, dit laat ik even intrekken en daarna smeer ik het voorzichtig en met gelijke bewegingen uit over mijn huid, net zolang tot het witte laagje verdwenen is. Wanneer ik daarna de binnenkant van mijn handen bekijk hebben die een bronsachtige parelmoer-glitterende laag die je er makkelijk weer af kunt wassen. Ziet er mooi uit, toch?

Zoals je op onderstaande foto’s ziet heb ik zonder het gebruik van de spray vrij witte benen en zijn ze na het gebruik van de spray net een tintje donkerder en hebben ze een mooie licht gebronsde, subtiele parelmoerglans. Ook voelen mijn benen lekker zacht en gevoed aan, ideaal dus! Deze Solait Selftan Spray heeft een beetje een aparte maar niet heel storende geur, nadat je het hebt aangebracht op je benen en je handen hebt gewassen ruik je er weinig tot niets meer van.

Na deze enigszins verrassende positieve ervaring ben ik van plan de komende tijd nog wat zelfbruinende producten te gaan testen, dus houd By Sjanty in de gaten!

Maak jij gebruik van zelfbruinende producten of wordt jij door de natuurlijke zon al lekker snel bruin?

14 reacties op “Alles over zelfbruinen en tips”

Bang, stelletje mietjes, kom zeg dat kan je gebeuren. Waar ik meer over inzit is het hoeveelheid chemische stoffen, komt dat de gezondheid te goede?

Hallo allemaal,

Graag wil ik jullie kennis laten maken met de tanGO. De tanGO is ’s werelds eerste washand om bruiningsvlekken eenvoudig mee te verwijderen.

By Blonde is de eerste webshop in Nederland die deze washand aanbiedt. In Australië, Amerika en Engeland is dit product al een enorm succes!

Dus, voor degenen die graag gebruik maken van zelfbruiner, spray-tanners of andere vormen van bruiningsmiddelen, dan is de tanGO zeker een musthave.

Met vriendelijke groet,

Nathalie,
By Blonde.

Ik heb pas geleden kruidvat bruin Zonder zon gebruikt ben nu ook wat bruiner want was echt WIT maar ik heb daarna gedoucht maar er blijft nog een soort henna geur over hoe moet dat weg?

hey mensjus het is denk wel een supper product morgen ga ik naar de kruitvat en ga ik er 2 koopen wand ik ben echt te bleek voor woorden ik ga ook nep wimpers en mascara en eyeliner kopen wand die zijn op hahaha lol maar ja ik ga ook een bronzer koopen maar als je die bruinings spray gaat gebruiken doe ik die op dan pak ik de gewoone zonnen brand crema en ga daar overheen das veel beter vind ik wand dan ga je je zelf goed insmeeren en ik gebruik trouwens hand schoennen na het bruinen doe ik ze aan en ga dan zonnen brand op doen maarja dan moet ik die ff eerst gaan zoekken maarja als je meer tips wil weeten ga mij mailen dan oke xxx desiree van sundert

Hoi…

Ik had een rare vraag. Zie je zo die rode puntjes op je benen? Heb je hier fel last van als je rechtop staat? want als ik platlig dan gaan deze weg maar als ik rechtsta vullen ze zich precies met bloed zeg maar en dan heb ik echt benen met zo van die rode puntjes en mensen vragen dan ook aan mij van hoe komt het dat je da hebt en ik kan er niets tegen doen. Ik scheer mijn benen soms, ik epileer ze soms maar het heeft geen effect, het maakt niks uit. Nu heb ik ze gelasered en het is misschien iets minder geworden (omdat de haargroei minder is denk ik) met Philips Lumea. Heeft iemand misschien tips? Ik loop gewoon niet graag rond zonder lange broek….

xxx E.

Ik gebruik al 18 jaar bruiningscrème. Ben begonnen met die van Dove, maar die vond ik niet zo lekker ruiken. In Duitsland kost de bruiningscrème van Garnier maar5 euro, in Nederland veel en veel meer. Deze crème is super goed, maar geeft mij te snel een erg donkere tint. Oplossing: mixen! De crème van Garnier ruikt erg lekker (ook na langere tijd) en mix ik met die van Dove. De combinatie ruikt lekker en ik zie snel resultaat. Het liefst breng ik de crème een avond van tevoren op. Dan kan die mooi een nachtje intrekken. Soms vergeet ik het ’s avonds en smeer ik ’s ochtends. Eenmaal op het werk (2 uur later) zie ik al verschil. Een super bijkomstigheid vind ik de egale huid. Mijn huid is na gebruik van de crème egaal en zacht. Van een oranje kleir heb ik geen last, ook nooit gehad. Gewoon goed uitsmeren en niets aan de hand. Ik smeer de crème op mijn gezicht en hals (de delen die in de winter zichtbaar zijn). Van vlekken of vreemde kleuren heb ik geen last. Ik vind bruiningscrème echt een uitvinding en hoop dat meer mensen het durven te proberen.

ik gebruik al jaren zelfbruiner.een tijd geleden was de bruiningsspray van garnier de helft van de prijs dus heb ik gelijk een hele doos gekocht.ik ben echt heel wit van mezelf en bruiningsspray is voor mij een uitkomst.wel koop ik de variant light(is voor een hele bleke huid)omdat de normale bruiningsspray veel te donker voor mij is en heel onnatuurlijk overkomt.ook gebruik ik dove met een tintje zelfbruiner en voor mijn gezicht bronzingspray van loreal.zo kan ik in de zomer toch een kort rokje of broekje aan.helemaal blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.